Tromsø Inner Wheel klubb

Charterdag: 1. juli 1963
Charterpresident: Aase Holtan
Fadderklubb: Trondhjem Inner Wheel klubb
Medlemmer: 34
Møtedag: Tredje onsdag i mnd.
Møtested: Næringsforeningen i Tromsø, Grønnegt. 83, 9255 Tromsø

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 21. FEBRUAR 2018

19 medlemmer var til stede, og ble traktert av kaffekomitéen, som besto av Gro og Turid. Marit ønsket velkommen, – det var lenge siden sist (10 januar).

Bak oss har vi både Filmfestival og Nordlysfestival, og dagene har blitt lengere med strålende sol. Referat fra forrige møte ble godkjent.

Marit leste månedsbrev fra Distriktspresidenten i Fauske, og fortalte at 32 delegater er påmeldt til DÅM – helgen 17-18 mars.  Våre representanter er Signe Dørum og Åse Vårtun.

Det var også praktiske opplysninger vedrørende organiseringen av reising fra Bodø til Fauske. Det er også kommet forslag fra Fauske IW om at Distriktsmøter holdes om høsten, IW-året begynner om høsten og distrikts presidenten får møte alle delegater tidligst mulig i året slik at hun slipper og reise rundt til alle klubbene.

Under Convention i Australia har hver klubb én stemme, og Anne Lena Løvbakk får vår stemme. Vi stoler jo på at de som skal forhandle også stemmer for oss. Marit spurte om vi var i gang med å strikke babytepper, og det var det mange som var. Sigrid hadde med mønster til teppet, og også til en lue. Vi må ha alt klart til neste møte 21 mars, for sendingen går før påske.

Karin G var på rådsmøte på Gardemoen da sjekken fra IW ble overlevert av rådspresident Liv Elin Broberg Lewin – pålydense hele kr. 150 000,-.  IW er en betydelig bidragsyter til Narkohundene. Hunden Charly demonstrerte hvor flink den er til og søke. Karin fikk plantet narkotika på seg, og hunden fant raskt «synderen». Marit har mottatt en orienterende pressemelding fra rådspresidenten vedr narkotikahundene, og kanskje kan den også brukes til pressedekning i vår by.

Valgkomitéens (Åse og Signe) forslag om nytt styre ble lest opp og klappet inn.

Nytt styre for 2018-2019: 

President:                       Sigrid Vangdal

Past-president:               Marit Lind

Visepresident:                Signe E Krane

Sekretær:                        Berit Andreassen

Kasserer:                         Birgit Svensson

Styremedlemmer:            Ann Rye Holmboe og Bitten Barman Jensen

ISO:                                 Solveig Kristoffersen

Programkomité:               Solveig Kristoffersen, Sigrid Kristiansen og Ruth Hracky Paulssen.

Ruth hadde 3-minuttene, og holdt et interessant og aktuelt foredrag om vår digitale hverdag. Et kinesisk selskap arbeider med å tallfeste hvor god og patriotisk borger man er. Her overvåkes alt fra hvilken produkter man kjøper, poster politiske ytringer, eller skriver på sosiale medier om ting myndighetene ikke liker, en høy poengsum gir deg fordeler om du søker lån, ønsker jobb, etc. Dette gjelder ikke bare deg selv, men også venner og familie. Vi blir nok overvåket i vårt land også, men dog ikke i den grad som i Kina.

Kveldens foredragsholder var Henrik Romsaas, prosjektleder i Tromsø Kommune og ansvarlig for Tromsømarka – med motto «Tilgjengelig, tilrettelagt og tiltrekkende».

Tromsømarka skal videreutvikles som et sted for rekreasjon, friluftsliv, fysisk aktivitet og fremme lysten til aktivitet.  1/4 del av Tromsøya er friområde, og inneholder et stort løypenett for skigåere og de som spaserer, godt merket på flere språk og lyssatt etter moderne prinsipper som kan styres fra mobiltelefonen. Eksempevis kan området rundt Prestvannet dempes kl. 20.00 i vintermånedene for at turister skal ha glede av nordlyset. Romsaas orienterte om anlegg fra Rundvannet i nord (med gapahuk, sandstrand og flytebrygge), Charlottenlund (med alle sine aktiviteter, treningspark, skøytebane, løpebane, gressbane og hundepark), – og den flotte turstien rundt Sydspissen med nok en treningspark. Alt dette brukes av veldig mange, – vi er den byen i Norge med den lengste ski sesong. Turstien er også jobbvei for mange ansatte på UNN og universitetet, – det er daglig ca. 1300 passeringer ved Charlottenlund – og hele 1 million besøkene i løpet av året. Romsaas fortalte også at dette var et samarbeidsprosjekt mellom frivillige, bydelslag, idrettsklubber, kommunen – og også de som har et handikap.  Siste nytt forrige helg var brøyting av Prestvannet med vanning av skøytebane, og sist søndag var det mange hundre brukere. I dag, fredag så jeg at det var mange ute på isen.  Alle disse tilbudene er både for vinter og sommer bruk.  Det er også satt ut benker og bor langs hele traseen fra sør til nord på øya. Vi er heldige som har en slik person som Romsaas i vår kommune, hans positivitet, gode ideer og pågangsmot gir resultater. Takk for et flott foredrag, som ikke kan gjentas her i sin helhet.

Kaffekomiteen serverte deilig formkake til kaffen, bakt av Gro, og et nydelig og smakfullt ostefat. Vi koste oss med maten, vinen og praten gikk livlig rundt bordet. På slutten av møtet tok Greta ordet, og fortalte at hun var kommet til en avgjørelse etter lang tenketid, nemlig at hun forlater klubben vår etter 45 års medlemskap.  Hun har satt mange spor etter seg og har hatt flere verv.  Vi takker Greta for kameratskap og innsats, og kommer til å savne henne.

 

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 10. JANUAR 2018.

Marit begynte møtet ved å ønske velkommen og godt nytt år. Så opplyste hun om at 2 kvinner fra utlandet og Ragna Schwenke vil komme og informere og de to kvinnene har laget kveldens mat (mat fra deres hjemland).

 1. januar blir kalt «tenkedagen». 10. januar 1924 ble IW stiftet i Manchester med utspring fra Rotary. I 1935 ble den første IW klubben i Norge stiftet i Bergen.

Deretter lys-seremoni ved Sigrid V., Benedicte og Marit. Marit leste opp hva farge og høyde på lysene symboliserer.

Underveis drakk vi kaffe / te med deilige vannbakkels (med melk) laget av Berit K. + Twist.

Så var det tid for ISO/ Solveig K. og presentere gjestene: Ragne Schwenke og to kvinner,- en fra Kina og en fra Tyrkia. Ragna starta med å fortelle om frivilligarbeid som hun driver med ( mor-og barn, leksehjelp, norsktrening, voksenopplæring, litteraturgruppe). Dette er under Røde Kors. Hun fortalte at hun gjennom dette arbeidet har fått nye venninner og lært om fremmede kulturer og skikker. I Tromsø bor det over 140 forskjellige nasjoner og menneskene har kommet hit av ulike grunner (asylsøkere, flyktninger, familiegjenforening, studenter, kjærlighet). Hun fortalte blant annet om ung mann fra fremmed land som synes vi nordmenn oppfører oss underlig i heisen: Han hilser,- ingen svarer,- alle stirrer rett fram for seg,- ingen øyekontakt!

Lu Wang fra Kina fikk deretter ordet: Hun begynte med å fortelle om hennes opplevelse av Norge: Velferdsstat, gratis helsevesen, gratis skole, barnetrygd, sosial sikkerhet, ytringsfrihet, menneskerettigheter osv. Og beskrev Norge dermed som et godt land å leve i. Framholdt at vårt land er et demokrati. Hun fortsatte så med et langt innlegg om hennes hjemland, Kina, som hun sa at hun er glad i til trodd for alt det negative som styresettet der avstedkommer. Det er et diktatur der menneskerettighetsbrudd er vanlig. Dissenter, journalister og advokater arresteres ved kritikk av myndighetene. Hun omtalte blant annet Liu Xiaobo som mottok Nobels Fredspris og nå er død etter langt fengselsopphold og hans kone er «borte».  Hun sa blant annet at hun og ektemannen er buddhister,- disse slås det også hardt ned på: arrestasjoner. Jeg fikk de fire skrivene som hun bygde sin fortelling om Kina på ( FN, Org. mot tortur, Religionsfrihet). Disse har jeg lagra i min IW-mappe dersom noen vil låne og lese (alt på engelsk). Hun hadde et godt innlegg,- var litt vanskelig å forstå norsken hennes av og til. Hun har utdannelse som fashion designer i Kina og har fått jobb på Husfliden der hun har sydd flere bunader! Hun kom til Norge i 2006,- ektemannen også.

Så ble det matservering: Fylte paprika og auberginer fra Tyrkia,- spaghettigryte med grønnsaker og blåskjell bl.a. fra Kina. Maten smakte godt! Nok krydret!

Betul Rief fra Tyrkia fortalte at hun er kommet til Norge på grunn av kjærlighet,- er gift med norsk mann fra Oslo. Hun søkte familiegjenforening og fikk oppholdstillatelse etter 5 måneder. Hun er utdannet jurist i Tyrkia. Hun kom til Norge i august 2015. Hun sa at det har vært lett å være i Norge med de frivillige organisasjonene som hjelper til å lære språket bl.a. Hun har norsk mann og svigerfamilie som også gjør at språket kommer hurtigere. Hun har søkt om godkjenning av utdannelsen fra Tyrkia og vil søke seg til universitet for videre utdanning,- deretter jobbsøknad. Hun kommer fra en middelklassefamilie der foreldrene sa: Først jobb, deretter giftemål. Hun snakket litt om det å være kvinne i Tyrkia og i Norge,- vanskeligere i Tyrkia. Hun snakket godt norsk og hadde et veldig fint innlegg.

 Betul Rief, Ragne Schwenke og Lu Wang

Etter fortellingene fra de to «fremmedkulturelle» kvinnene leste Marit opp brev nr.5 fra Distriktspresidenten (Edita Krehic).

Flaxlodder i forbindelse med fødselsdager ble utdelt.

DÅM: Dette avholdes i Fauske 17/18 mars 2018. Signe Dørum reiser dit. Det er ønskelig at flere deltar så Marit venter på at noen melder seg. Hun opplyste at turen kommer på kr. 3100 for to overnattinger og møteavgift ( deltakere fra Tromsø må ha to overnattinger for å rekke møtet på lørdag),- så kommer fly/reise i tillegg. Klubben har søkt for 2 delegater og 2 observatører.

Marit leste opp julehilsen fra Leif Bremer (CRUX-huset).

Hun minte så om valg-komiteen som består av Signe K. og Åse V. Februar er valg-måned.

Til slutt takket Marit for oppmøtet og kvelden og takket gjestene med blomster ( de to innvandrerkvinnene) og ei flakse vin til Ragna Schwenke.

Det var en hyggelig kveld med flotte innslag fra de tre gjestene!

24 medlemmer deltok i møtet og tre inviterte gjester så vi var 27 personer på møtet.

INFO FRA JULEMØTET: Gavekonvoluttene inneholdt 2850kr og loddsalget innbrakte 4710kr.,- til sammen 7660kr.

REFERAT FRA JULEMØTET 13. DESEMBER 2017.

Det var stort oppmøte: 26 medlemmer og Toves faste julegjest,- 27 personer deltok.

Styret hadde ansvaret for arrangementet av julemøtet som alltid. Vi lagde «lappesystem» for å «blande» medlemmene tilfeldig. Men det ble en del bytting så systemet ble vel nærmest bortkastet .Vakkert pyntede bord med lilla duker, lys, hvite julestjerner osv. Vi var jo invitert til å benytte J.M.Hansens kantine som var et veldig hyggelig lokale.

Ved ankomst fikk alle et glass prosecco eller alkoholfri drikke.

Marit ønsket velkommen og fortalte at det bare var 7 påmeldte innen fristen, men etter påminnelsen kom tilbakemeldingene i rasende fart.

Neste post på programmet var lystenning og Luciasangen. Månedsbrev nr.4 (1.12.17) fra distriktspresident Edita Krehic ble lest opp av Marit. Julekort fra Krehic har vi også mottatt. Marit har sendt julekort til alle klubbene i vårt distrikt. Og Tromsø IW har mottatt julekort fra alle klubbene,- disse ble lest opp av styremedlemmer. Alle kortene underskrevet av presidenten.

Så utdeling av Flaxlodder i forbindelse med fødselsdager.

Marit leste opp invitasjon til DÅM på Fauske 17/18 mars 2018 (Scandic Fauske Hotell).Påmeldingsfrist 20.desember-17. 5. jaunar-18 er frist for å søke tilskudd for 2 observatører. Vi sender fra vår klubb søknad på 2 ekstra personer ( uten navn hvis vi ikke vet hvem de blir).  Deltakere fra Tromsø må ha ei ekstra overnatting for å rekke fram til lørdag kl.10 på Fauske. Marit oppfordret medlemmer til å reise dit,- Signe Dørum kunne tenke seg det da hun kan redegjøre for Tromsø-klubbens økonomiforslag.

Benedicte leste jule-evangeliet fra boka «Jule-evangeliet» skrevet av Svein Tindberg og illustrert av Håkon Bleken. Deretter sang vi «Deilig er jorden».

Så var det tid for mat og drikke. Marit fortalte om menyen: Kalkun med tilbehør, karamellpudding og kaffe med Twist til slutt. Rød og hvit vin eller alkoholfritt alternativ. Hver hentet sin mat ved disken. Mat og dessert smakte utmerket,- maten levert av «Kjøkkensjefen». Vi hadde som alltid på julemøtet loddsalg.

Ragna takket for blomsterhilsen og Marie takket for maten da hun hadde verten(Marit) til bords.

Solveig K. hadde leget en Quiz, men den ble utsatt til en annen gang da den svært hyggelige kvelden gikk fort.

NB: Det ble gjort noen bytter på kaffelista vår halvåret -18:

Klubbmøter                              Kaffekomiteer                            3-minutter

10.januar                                   Åse, Berit K.                             Karin Trones Hansen

21.februar                                  Gro, Signe Dørum                   Ruth Paulssen

21.mars                                     Hildegunn,Marie,Gretha          Bente Austad

18.april                                      Turid-Evelyn,Karin T.H.            Tone Kaldhol

23.mai                                        Sigrid K.,Tone,Edel                 Elin Giæver

13.juni                                         Styret +2 frivillige                   Edel Mellgren

 

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 15.11.2017 PÅ LHL-HUSET.

20 medlemmer hadde skrevet seg inn i møteboka.

Marit ønsket velkommen ved å lese diktet »Det blå lyset» av Ann Heidrun Skår. Deretter hilsen fra Ragna som er kommet hjem fra Bergen etter å ha fulgt en av sine sønner til graven. Hun tenker å komme på julemøtet,- lese jule-evangeliet. Klubben sender henne en blomsterhilsen.

Månedsbrevet fra distriktspresident Edita Krehic ble opplest av Marit. Hun skriver bl.a. om Per Grønnerud som har gravert og levert pres.skilt til IW i en årrekke. Han er nå gammel og flyttet til aldershjem og derfor sluttet med dette. Hun skriver litt om verving av nye medlemmer,- hver klubb gjør det på sin måte.

Regnskapet 2016/2017.Birgit gjennomgikk regnskapet i Bentes fravær. Regnskapet ble godkjent.

Marit leste opp søknad fra Kirkens sosialtjeneste (CRUX) om støtte. Marit leste opp brevet fra Leif Bremer, som tidligere har vært i klubben og informert om arbeidet på «Huset» oppfølgingssenter. De har 50 aktiver deltakere som får individuell oppfølging og driver to konkrete tiltak: Teater og «Kunsten å gå». Sommeren 2018 skal de gå pilegrimstur til Santiago de Compostela. Huset holder til i Grønnegata 12. De har kommunal støtte og mottar også noe fra staten. Bremer spør om samarbeid med Tromsø IW klubb og økonomisk støtte. Spørsmålet er tatt opp i styret og foreslo at dette året kan vi gi til CRUX,- engangsbeløp. Det ble presisert at vi ikke er en veldedighetsklubb. Konklusjon: Vi gir 10000 kr. til dem,- beløpet gis før jul . Vi har gitt 2500 til årets TV-aksjon og 3000 trekkes fast til SOS Barnebyer.

Revisor Ellen Nordstrøm reviderer regnskapet vårt, men har aldri tatt noe for jobben. Hun er aktiv i Frelsesarmeen og ville på spørsmål heller ha støtte til Frelsesarmeen  enn noe til seg selv. Det ble bestemt at vi gir 5000 kr. til F.a. og sender en blomst til henne privat.

Karin Trones H. har vært i valgkomiteen i 2 år og ønsker «fri». To medlemmer skal være i valgkomiteen,- valget er i februar og nytt styre skal være på plass innen mars. Marit foreslo at de «gamle» bør være mentor for de nyvalgte. Signe Krane og Åse Vårtun meldte seg som valgkomite!!

ISO. Solveig K. var på ISO-treff på Gardermoen 16.sept. De 4 jordmødrene som IW støtta utdanning til er nå «ute». En er flyttet til Addis Abeba, en har stifta familie og to er »borte». Sjefen for misjonssambandet i Etiopia fortalte: det bor 100 mill. mennesker der, 80 forskjellige språk, 33% muslimer, 63 % kristne, resten andre religioner. 40 er blitt operert og de fungerer som ambassadører og gjør en god jobb ved å formidle kunnskap videre. De har fått 1 måneds opplæring. En grunn til at så mange får fistula-skader er at jentene er for unge til å føde/ kroppen ikke ferdig utvikla.

Tromsø IW klubb har ikke fadderbarn nå. 10.januar kommer det en kvinne fra Kina og en fra Tyrkia,- i lag med Ragna Kjellmann som jobber i Røde Kors. Anna Lena,- ny DISO fra Trondheim skal på Convention i Australia.

Adv.flm. Anders Berthinussen hadde et oppklarende og greit innlegg om Arverett. Han delte ut kopier og henviste og ga kommentarer ved hjelp av prosjektør. Han viste til arveloven, ekteskapsloven og skifteloven. En nyttig time!

Så var det tid for inntak av ost, kjeks og vin ved fint pynta bord. Underveis delte Marit ut Flaxlodder til bursdagene i november. Deretter julemøtet. Signe K. undersøker hos «Kjøkkensjefen» meny og pris. I fjor betalte vi 250 kr. og vi vil prøve å ha samme pris dette året. Innbydelse sender jeg ut i god tid,- når pris m.m. er fastsatt. NB! Inntekt marked:2400 kr.

 

REFERAT FRA MEDLEMSMØTET 18.10.2017.

Marit startet møte ved å ønske velkommen og leste et lite dikt: «Smil smitter». Hun fortsatte med å omtale 2 priser som nylig er delt ut:

Jenteprisen 2017.Det er PLAN Norge som deler ut prisen. Den gikk til JURK ( Juridisk rådgivning for kvinner).De gir juridisk bistand / gratis rettshjelp for kvinner som står på «bar bakke». JURK har bistått 50000 kvinner med sin hjelp.

Årets modigste kvinne 2017.Bladet TARA gir denne prisen,- 40000 kr. Karin Hilde French fikk prisen og vil bruke pengene til å hjelpe fanger.

Referatet fra forrige møte ble godkjent,- med en korrigering: Flagget fra verdenspresidenten ble Karin Trones H. og Solveig Kristoffersen,- Ikke Karin Gabrielsen.

Brevet fra Distriktspresident Edita Krehic ble opplest av Marit. Hun minnet om frist for forslag til distriktsårsmøtet i mars er 01.12.17. Avsluttet brevet med mottoet til den indiske verdenspresidenten: «Skap en varig arv».

Styret har arbeidet med hvert punkt i 9 a-g, og fastholder forslaget fra Tromsø IW klubb. Vi foreslår at særordningene for distrikt 27 opphører. Avsetningen på 4000 kr. pr.år dekker ikke kostnader i forbindelse med Inter City-møter.  Dersom IC-møter skal fortsette, må det utarbeides

ny veiledning for disse. Forslag om at pengene overføres til DÅM.

MITS-pengene blir ikke benyttet,-derfor forslag om å overføre disse til Safe Motherhood og narkotikahund.

Marit fortalte litt om IC-møtet på Fauske der de fra Bodø kjørte tilbake før kveldens middag. 28 deltakere på møtet,- bare 10-12 igjen til felles middag.

Så var det utdeling av Flaxlodder til fødselsdager ( som har vært siden forrige møte og kommende).

Karin Gabrielsen hadde laget 4 nydelige paier med salat og dressing til! Servering av maten og vin/ drikke inntok vi før ekstern foredragsholder. Smakte fortreffelig!

Litt plunder med det tekniske i forbindelse med bruk av data i nytt lokale, gjorde at framlegget av Sameline Grimsgaard ble noe forsinket. Men hun hadde en flott gjennomgang av «Tromsøundersøkelsen». Hun kom med en masse opplysninger både om historikk, oppmøte, konklusjoner, nytte,- alt for mye til å referere her. De som ikke var tilstede, gikk glipp av en engasjerende time, men en annen person fra Tromsøundersøkelsen ville gjerne komme til oss en annen gang,- så da blir det en ny sjanse!

3-minutter av Benedicte. Hun leste et fint lite dikt av Henning Henriksen. Han var rektor på gymnas og skrev dikt på fritiden. Hun snakket om eldredagen 1. oktober som sier: Ta i bruk og bruk talentet.

Søndag er det innsamlingsaksjon som Unicef står bak. Styret har foreslått at Tromsø IW gir 2500 kr. til aksjonen og det ble bifalt med applaus.

Til slutt takket Marit for møtet og minnet om:

 1. november er det HØSTMARKED. Ta med noe å selge.

KAFFEKOMITE: Signe Krane og Elin Giæver. Gi beskjed til kaffekomiteen seinest mandag hvis du ikke skal møte eller eventuelt forlate før matservering,- med tanke på rett mengde innkjøp.

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 20.SEPTEMBER2017

I nye lokaler, LHL bygget i Storgatbakken, hilste president Marit Lind velkommen til vårt første møte i IW året 2017/18

Deretter ble presientkjedet overrakt fra pastpresident Benedikte Lind til vår nye president Marit Lind. Benedikte takket for all hjelpen fra det gamle styret og IW medlemmene generelt. Tone Kaldhol fotograferte overrekkelsen.

Lysseremonien ble foretatt av pastpresident Benedicte, president Marit og Visepresident Sigrid Vangdal

Presidenten leste så «Inner Wheel Prayer» i norsk oversettelse og sa at hun ønsket å bruke sitt år til å jobbe med Inner Wheel saker som f.eks. å gå inn på hva «Blåboka» handler om, forklare ord, navn, forkortelser osv, for, som hun sa« kunnskap inspirerer til deltakelse»

Klubben fikk det internasjonale IW flagget fra den internasjonale presidenten Kapila Gupta fra India.Vår visedistriktspesident Karin Gabrielsen, Tromsø, hadde det med fra DÅM 2016/17 i Ålesund.

Brevet fra distriktspresidenten Edita Krehic ble lest opp.

Eksern foredragsholder var Tove Forsdal fra Røde Kors

Hun fortalte om et prosjekt som startet med henne og professor Nordøy fra Unn med det formål å hjelpe eldre som lever alene og ikke klarer å komme seg ut av hjemmene sine på egen hånd. Etterhvert ble de en undergruppe av RK. Det er 24 brukere i dag hvorav den eldste er 100 år. 10 frivillige forbereder møtene som finner sted hver tirsdag fra kl. 12 – 14. 7 sjåfører, også frivillige, henter og bringer brukerne. Ønsket er flere frivillige og fremfor alt flere frivillige sjåfører, gjerne menn.

Som takk fikk Tove Forsdal 1 flaske vin

Convention er 2018 i Melbourne og Diso Annalena Løbakk er vår proxiholder

Vår klubb er bedt om å ha Intercity møte gruppe nord i september 2018

Vi skal diskutere det i møtene før desember. Svarfrist er 12. desember

Mange lodd ble delt ut til alle som har hatt gebursdag i august og septemberl

Av hensyn til innkjøpene av mat og drikke blir medlemmene bedt om å gi beskjed hvis de må forlate møtet før serveringen. Beskjeden gis til den som øverste på kaffekomiteens gruppe.

Neste DÅM foregår 17.-18ø mars på Fauske

Eventuelt

Sigrid Vangdal nevnte muligheten for et høstmarked i noe større målestokk, ved feks å invitere rotarianere med deres koner. En komité burdee arbeide med saken.tar kontakt med Kommunen ang. Innvandrerkvinner som mulige IW medlemmer.

Presidentskifte på medlemsmøte  i september 2017

       Past president Benedicte Lind og ny president Marit Lind

PROGRAM FOR TROMSØ IW 2017/2018

 Høst 2017

September:       Flytte til nye lokaler

Oktober:            Klubbmøte med foredrag

November:        Klubbmøte med høstmarked

Desember:         Julemøte med loddsalg

Vår 2018

Januar:               Den internasjonale IW dagen feires.

Programansvarlig: ISO

Februar:             Valgmøte

Mars:                 Klubbmøte med foredrag

April:                  Klubbmøte med foredrag

Mai:                   Klubbmøte med foredrag

Juni:                   Sommermøte med loddsalg

 

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE (SOMMERMØTET) 14.JUNI 2017.

20 medlemmer av klubben deltok i møtet.

Vi starta med å servere velkomstdrinken. Deretter ble referatet fra forrige møte godkjent.

Benedicte leste opp Månedsbrev 10 fra Distriktspresidenten (Mette Ellefsen Willoughby). Dette var hennes siste månedsbrev. Deretter refererte Benedicte brev fra Kari Mette Abusland angående prosjekter. Vår klubb har stemt for å støtte SOS Barnebyer (Murmansk). Men det kan nå se ut til at Safe Motherhood Ambassador (Fistula) får flest stemmer på landsbasis.

Marit refererte til forrige møte der skrivet om møtedatoer, kaffekomiteer og 3-minutter ble delt ut.

Høstens første møte er 20.september og kaffekomiteen består da av Tove, Bente og Solveig Falk. Da er vi i nye lokaler: LHL sine lokaler i Storgata 132A (nær Fargerike) .Marit har nøkkel dit og vil kontakte kaffekomiteen i forkant av møtet. Hun tok også opp spørsmålet om vi skal fortsette med ost og vin eller om kaffekomiteen kan bestemme meny. Ingen diskusjon om dette.

Benedicte opplyste om InterCity-møte på Fauske 23.september 2017. Jeg har sendt invitasjonen på mail til medlemmene tidligere. Marit vil dra og vil gjerne at flere melder seg på. Påmeldingsfristen er 1.september.

Marit skal prøve å få til et styremøte før medlemsmøtet 20.september,- enten uken før eller mandagen før.

Benedicte delte ut Flaxlodder i forbindelse med bursdager fra april til juli: Edel 16.april, Karin Gabrielsen 18.mai, Jorunn 28.mai ( ikke til stede), Tove 14.juni! (alle sang bursdagssang til henne), Berit A. 25.juni og Marit 13.juli.

Benedicte holdt et fint innlegg om IW-året som har gått (hjulet har gått en runde): Flotte møter med godt fremmøte, interessante foredragsholdere og tankevekkende 3-minutt. Tone og Benedicte har vært med julegave til Kafe X og kafe 03, Birgit og Sigrid representerte klubben på IC-møte i Bodø, Ann, Gro og Signe på DM i Ålesund og Tone på DISO/ RISO på Gardermoen.

Hun takket alle i klubben for positivitet og hjelpsomhet med spesiell takk til kaffekomiteene, programkomiteen og styret og opplyste om at Ruth, Tone og Edel forlater styret og Signe Krane, Sigrid Vangdal og Solveig Kristoffersen kommer inn. Hun avslutta med å ønske Marit lykke til som ny president ( den formelle overrekkelsen av kjedet tar vi til høsten) og vi reiste oss til lysseremoni og IW sang. Da var vi ferdig med IW sakene.

Vi gikk over til serveringen av gravlaks med tilbehør og drikke. Maten smakte utmerket og det meste gikk med mens praten gikk livlig rundt bordet,- som alltid. Til sist kaffe og NYDELIGE kaker bakt av Signe Krane og Sigrid Vangdal.

Loddsalg hadde vi underveis og mange heldige vinnere ble det!

Det var et hyggelig siste møte før sommeren. Til slutt ønsker jeg alle en riktig god og solfylt sommer!

HUSK: 20.september neste møte i nytt lokale i Storgata 132A. Kaffekomite: Tove, Bente og Solveig Falk.

 

REFERAT FRA MEDLEMSMØTE 10.MAI 2017.

18 medlemmer møtte opp på mai-møtet.

 1. Marit ønsket velkommen og ledet møtet da Benedicte var på reise. Hun sa at dette ble en prøve for henne som skal være president fra høsten. Hun snakket om kongens bord ved 80-års-jubileet som var pyntet med hvitveis,- et ordentlig vårtegn for henne. Hun leste opp første verset av «Kom mai du skjønne milde» og fortsatte med noen ord om 8.mai (Norges frigjøringsdag),- som er slått sammen med «Veterandagen».
 2. Referatet fra møtet 19.04.17 ble godkjent med noen kommentarer fra Sigrid Vangdal.
 3. Årsplan 2017/18 ble delt ut til alle som var til stede. Hun presiserte at eventuelle bytter må skje innbyrdes av kaffekomitemedlemmene og at man gir beskjed til den som står ØVERST på lista ved fravær.
 4. Fauske IWklubb arrangerer Intercitymøte 23.september 2017. Marit leste opp brevet fra Fauske der de ber om innspill om saker å ta opp. I styremøtet sist mandag kom Ruth med forslag om å få til felles opplegg for de fire klubbene i vårt område: Fauske, Bodø, Trondheim, Tromsø. Det ble en liten diskusjon om dette: Det er ikke ment at det skal være ny mottaker av pengene, men kanskje man kan komme fram til felles mål , samme tema. Et annet prosjekt ble nevnt: Hvordan skaffe nye medlemmer? Til høsten flytter vi til nytt og større lokale. Da kan det ligge bedre til rette for å invitere noen med på klubbmøter. Det ble også satt fram forslag om eventuell Facebook-gruppe for klubben(e). For hele distriktet står det 14.000 kr. på en gammel konto til opplæring o.l. Styret vil sende inn forslag til Intercitymøtet om samarbeid mellom de fire klubbene.
 5. Landstreff i Stavern: 1. mai var påmeldingsfristen, men da det er svært få påmeldte ,står det i fare for å bli avlyst. Derfor regner vi med at det går an å etteranmelde. Karin T. Hansen og Solveig Kristoffersen reiser. Åse skulle vurdere det. Pris: 3500 for enkeltrom, 3200 for dobbeltrom. Tromsø arrangerte det aller første landstreffet i 2008.
 6. Rally,- Tromsø 2019? I mandagens styremøte hadde vi temaet oppe til vurdering. Karin Gabrielsen blir distriktspresident i 2019. Da får Tromsø distriktsmøter i 2 år fortløpende. Styret avgjorde derfor å si nei til rally 2019.
 7. juni blir Sommermøtet. Birgit informerte: Vi har det i vårt faste lokale,- det blir siste gangen vi bruker det. Forslag til servering er gravlaks +stuede poteter+loff/smør+sennepssaus og hvitvin som drikke til fisken. Vi vil også servere en aperitiff. Selvsagt alkoholfri drikke til de som ønsker det. To spreke damer meldte seg raskt som kaklebakere: Sigrid Vangdal og Signe Krane. Som alltid er det styret som har ansvaret for sommermøtet. Det vil komme invitasjon til dette etter ei tid.
 8. Flaxlodd til fødselsdager: Edel, Åse, Karin Gabrielsen, Elin og Jorunn. Alle var ikke til stede, men får de i ettertid.
 9. Lokale fra høsten: LHL sitt lokale på Storgatbakken (før Fargerike). Vi vil komme tilbake med nøyere info om beliggenhet seinere. Kontrakt er skrevet,- den gjelder fram til jul. Vi kan forlenge kontrakten videre. Mannen som har laget kontrakten heter Bjørn Bjørnstad. Lokalet er stort og inneholder stort og velutstyrt kjøkken og har godt teknisk utstyr også (internett,TV osv.)Det består av et stort møterom med to langbord og et enda større rom ved behov. I tillegg er det stor bod og skap til oppbevaring Vi kan benytte lokalet hele onsdagen og også på mandagen hvis vi vil ha styremøte der. Prisen er 40 kr. pr. person inklusive kaffe. På første møte til høsten (20.september) tar B. Bjørnstad imot oss og forteller om LHL.
 10. Karin T. Hansen i valgkomiteen tok opp at det er et problem å få medlemmer til å si ja til verv i klubben . Programkomiteen mangler ett medlem. ISO Solveig Kristoffersen og Sigrid Kristiansen er i komiteen. Hildegunn ble spurt og hun sa ja, så da er de tre som de skal være .Medlemmene ble oppfordret til å komme med forslag til tema og/eller personer til eksterne foredrag. Det er ønskelig at programkomiteen legger fram forslag for et halvt år framover.
 11. Vi hadde ingen ekstern forleser på møtet. Ruth sa seg villig på siste styremøte å holde innlegg om sosiale medier og bekymringer hun har i forhold til disse. Hun starta med å henvise til sine to døtre som ikke tar telefonen når hun ringer, men når hun sender SMS og spør om hun kan ringe, får hun ja. Hun henviste til FOMO (fear of missing out),- dvs. «Frykten for å gå glipp av noe». Hun leste opp skriv om temaet som pekte på at oppmerksomheten er rettet mot andre steder enn vi er! (Sjekke Facebook osv.) Vi må velge hva vi bruker tiden til. Et nytt uttrykk er: JOMO (joy of missing out),- fritt oversatt: «Gleden ved å gå glipp av noe». Et annet er : Phubbing (partner phone shubbing). Forskning viser at hyppig mobilbruk kan ødelegge parforhold og gi nedstemthet og usikkerhet. Viktig med  mobilfrie soner!
 12. 3 minutter ved Karin T. Hansen. Hun henviste til motelandet Italia som vil innføre helsesjekk på modeller og håper at Frankrike følger etter. Diskusjonen har pågått lenge,- menn mener de er bedre modeller til å vise kvinneklær da de har mindre underhudsfett enn kvinner, mindre rumpe, slankere lår osv! Hun snakket om Marilyn Monroe som på hennes tid ble ansett for å være et sex-symbol med kjoler laget for å framheve den lille kulemagen hennes. I dag ville hun vært UT.  Hun leste opp artikkel skrevet av Merete Ekanger («Trulte»),- der hun avslutter med å si at vi sender gutta tilbake i fotballskoene! Det var et innlegg som gav en noe å tenke på.
 13. Så ble kvelden avslutta med ost, kjeks og vin ved vakkert pyntet bord. Og samtalene gitt lett rundt bordet.

 

Referat fra klubbmøte 19.april 2017

19 medlemmer møtte.

1.Benedicte starta med å ønske velkommen ved å referere til Nordlysfestivalen der en pris deles ut hvert år. Dette året gikk prisen til Terje Nilsen,- mange hadde gitt uttrykk for at det var på tide at han fikk utmerkelsen. Benedicte leste så høyt Terje Nilsens «Trehjulssykler og lerkesang». Deretter leste hun Bjørnsons «Jeg velger meg april». Begge handler jo om våren og forventninger.

2.Referatet fra 15.mars ble godkjent.

3.Informasjon om nytt møtelokale.

LHL har lokale på Storgatbakken nært Fargerike. Dette er inspisert av Benedicte og Birgit. Lokalet er passe stort til medlemsmøtene og kan utvides ved spesielle anledninger. Der er godt/ fint kjøkken og lederen var imøtekommende. Prisen er 40kr. pr person inklusiv kaffe,- dvs. Hvis 20 medlemmer møter opp koster det 800 kr.,- mer eller mindre ved større og mindre oppmøte. Lokalet kan brukes hele onsdagen og vi kan ta med vin til klubb-kveldene.

Konklusjon: Klubben velger LHL-lokalet fra høsten. Vi må inngå leieavtale og vi ønsker helst avtalen gjeldende for ett år om gangen. Vi kan også forsøke å få FAST avtale i stedet for å telle oppmøtte hver gang. Vi vil også undersøke om vi kan bruke egen kaffe og dermed slippe billigere unna. Ang. lokalet vi nå benytter: Vi har ingen skriftlig avtale så det er helt uproblematisk å flytte fra det.

4.Godt med ost og kjeks, men bør vi endre meny? Fra styret har det blitt undersøkt priser på snitter og bagetter og funnet ut at mandagene har Eurospar, Storgata tilbud på snitter. Det betyr at de må bestilles på mandagene. Da blir prisen 35 kr. pr. person (to snitter på hver). Det var positiv respons på dette forslaget på møtet. Noe av bakgrunnen for forslag til mindre «tidkrevende» servering er at det er nokså få medlemmer som skal være i kaffekomiteen (ikke styret og ikke de over 80 år). Kaffekomite-lista er satt opp for neste år,- den deles ut på mai-møtet. Noen har sagt ja til å være bare to i komiteen,- ellers er det tre personer i komiteen. Interne bytter må gjøres av den enkelte! Det ble presisert at det er viktig å skrive opp i den lille boka som følger nøkkelen til lokalet hvor mye det er igjen av diverse. I denne boka er det nøyaktig beskrivelse av framgangsmåte for å komme inn i lokalet.

5.Nye internasjonale prosjekter-Tromsø IW sitt forslag.Onsdag kom det mail fra RISO med oppramsing av mange prosjekter. Vi bestemte at vårt forslag   vi tidligere har stemt for, står ved lag: SOS Barnebyer (Murmansk). 1. juni er frist for innsending.

6.Fødselsdager og utdeling av Flaxlodd til Bente, Randi og Edel hadde også hatt fødselsdag, men var ikke tilstede og får det seinere.

7. 3-minutter. Bente tok først opp praktiske spørsmål: Smart-telefon med kalenderfunksjon og mente at alle ville har fordel av å bruke den. Vipps (lettvint betalingsform) som hun oppfordra oss alle til å ta i bruk. Og hun mente at alle burde ha en mailadresse i dag! Informativ og grei opplysning om nye digitale verktøy som vi alle bør og kan benytte oss av,- ellers «faller vi ut». Deretter leste hun fra boka «Hverdagens visdom» «Hvis du ikke kan le». Fint og til ettertanke! (Ånd og hjerte).

8.Programkomiteen (Marie og Gro) tyr til egen hjelp, og kalte det «Lyrisk Aften».                                             Marie og Gro vekslet om å lese opp hver sine valgte dikt:                                                                               Andre Bjerke:» En handelsreisendes liv.» Sølv Ytterstad:«Latterbobler og gråtevann». Andre Bjerke: «Pyramiden». Helge Stangnes: «Erindring til Kristian». Astrid Gjertnes Andersen: «Liten grå dame i fiolett». Andre Bjerke: «Kjerringa mot strømmen». Mari Maurstad:»Gap opp».  Til sist ukjente forfattere: «Om oss,- hvordan vi vokste opp» og «Det gode Liv».Det var en virkelig flott samling av ulike dikt med forskjellig spennvidde,- fra det humoristiske til det hysterisk morsomme og videre til nydelige dikt og dikt til ettertanke. Hele kvelden var viet dikt,- ved Benedictes start, -deretter Bente og Marie og Gros avslutning (en rød tråd for kvelden). Vellykket og hyggelig kveld!Kvelden ble som alltid avsluttet med ost, kjeks og vin,- vakkert pyntede ostefat.

Referat fra klubbmøte 15. mars 2017

 President Benedicte ønsket 17 medlemmer velkommen til kveldens møte. De andre 17 som ikke var til stede hadde alle meldt frafall!

Da Tromsø Inner Wheel er en del av verdens største kvinneorganisasjon, nevnte Benedicte at vi nylig feiret Kvinnedagen 8. mars. Hovedparolen i årets 8. mai tog i Oslo var ”Diskriminering i arbeidslivet” og hun nevnte det berømmelige ”glasstaket” som hindrer mange kvinner  å nå helt til topps i arbeidslivet.  Hun minnet også om at i 2017 skal Martin Luther og reformasjonen markeres over hele verden da det er 500 år siden Luther slo opp sine teser på kirkedøren i Wittenberg.   Bergen har status som Norges Reformasjonsby og inviterte til Lutherfestdager i Bergen 3. til 5. mars i år. Også i Tromsø markeres jubileet med Kvinnegudstjeneste, konsert og kirkekaffe i Domkirken. I reformasjonsåret ønsket Den Norske Kirke å rette en særskilt oppmerksomhet til markeringen av 8. mars og utfordret 50 kvinnelige prester, teologer og biskoper til å skrive en tekst på ca 500 tegn om hva reformasjonen betyr for dem. Bymisjonsprest i Tromsø Kjersti Lægende, tidligere domprost i Tromsø Domkirke Herborg Finnset og teolog og forfatter Gyrid Gunnes var tre av de som ble utfordret.  Innleggene fra disse tre ble brukt under markeringen i Tromsø Domkirke. Lutherjubileet har vært og er også tema både på Lørdags- (4. februar) og Senioruniversitetet (22. mars)

Klubbsaker:

1) Godkjent referat fra klubbmøte 15. februar 2017.

2) Marie Fangel  og Gro Wang  går ut av Programkommiteen etter 2 år. Ny Programkommitee består av ny ISO Solveig Kristoffersen, Sigrid Kristiansen og eventuelt Hildegunn Pleym om hun takker ja.

3) Månedsbrev nr. 7 fra Distriktpresident Mette Ellefsen Willoughby ble referert. Det hadde vært rådsmøte på Gardermoen, og i den forbindelse hadde deltakerne vært en tur over til Tollvesenet sin hall ved flyplassen hvor de hadde fått se to narkotikahunder i arbeide og hvor to DPer fikk ”plantet” narkotika  på seg som den ene hunden raskt fant fram til!

Tollerne fikk overlevert en sjekk på kr 150.000,00,  noe de var meget takknemlig for, da narkotikahunder er veldig dyre å trene opp.

Mette minnet om fristen 31.03.2017 for innsendelse av forslag til nytt internasjonalt styre. Vår klubb har sendt våre forslag! Hun minnet alle om at det ikke er vanskelig å påta seg verv i Inner Wheel. Ønsker seg nye som påtar seg verv, og det er alltids noen ”ringrever” å spørre til råds. Hun opplyste også at det er sendt mail fra IIW redaktør Michelle. Hun ønsker å høre om hvordan arbeidet skjer i  klubbene /distriktene, og hvordan klubbene og medlemmene streber etter ”To Touch A Heart”.

4) Ref fra DÅM i Ålesund 4.-5. mars 2017.  (Hele referatet vil bli sendt alle medlemmen våre). Signe Dørum snakket litt om sak 11.17  b -Innsendt sak fra Tromsø IW.  Fauske IW ønsker at særordningen beholdes. Saken ble utsatt og legges fram på neste DÅM. Det blir nok en ny runde med diskusjoner om IC og om reisefordelingen. Signe fikk skryt fra våre to delegater til DÅM, Gro Wang og Signe Krane, for sitt innlegg i nevnte sak, for sin rapport som distriktskasserer og for sitt engasjement.

5) Berit Kirpatrick fikk gebursdagsflaxlodd  og Sigrid Vangdal ble vinner av det andre flaxloddet. Vi tok en pause fra klubbsaker før kveldens foredrag. Se vedlegg.

6) Etter foredraget fortalte Gro fra distriktsårsmøtet i Ålesund. Distriktspresident Mette Willoughby ønsket velkommen til DÅM.  13 årige Eva Berg, elev ved den internasjonale skolen i Ålesund, underholdt med pianospill og sang.  Ordfører Eva Andersen Berg ønsket velkommen til Ålesund og satte stor pris på invitasjonen til verdens største kvinneorganisasjon.  Presidenten i Ålesund Rotary fortalte om deres arbeide, bl.a. innsamlingsaksjon til Burma. Gro og Signe var ikke helt fornøyd med gjennomføringen av møtet, bl.a. tok det lang tid med registreringen. I tillegg var det en dyr reise. Et rimeligere og bedre alternativ kunne være å holde møte på Gardermoen. Men oppsummert hadde det vært en fin opplevelse å delta på et distriktsårsmøte. Blitt kjent med trivelige IW damer. Hadde hilsen med til kjente fra Unni Svinø og Marit Hanken. Vårlig i Ålesund og bytur med Mette Willoughby som dyktig guide. Festmiddag om kvelden, utloddning, underholdning med musikk og dans av DISO Anna Lena Løbakk.

7) President Benedicte opplyste at Karin T. Hansen og Solveig Kristoffersen har meldt seg på Landstreffet i Stavern i september, og de håpet at flere ville melde seg på.

8) Så var det 3 min ved Marit Lind. Selv om det ikke er så vårlig stemning i Tromsø i midten av mars, hadde hun funnet fram et avisinnlegg fra 1966 med minner fra en barndom og de første vårdagene. Med barneleker, unger på trehjulsykkel, med dukker og dukkevogner. Få gå i ”småsko”. Tegne og hoppe paradis- flyveren. Vanskelig å tegne på grusen der snøen er smeltet bort.  Noen snille voksne som kostet bort grusen. Spille ball.  Litt ”munnhuggeri” med en storesøster eller en venninne. Lukten av bråtebann, plukke hestehov, skitne fingre som leter etter blåveis; de som er nesten røde er de fineste. Kvae fra trærne som tygges lenge- asj, men det smaker vår. Kjærester, synge sammen og danne band. Repare Olabil, holder rundt livet. Gråter ikke over skrubbsår, plaster og pyrisept og en skive med leverpostei. Sykkelen gjøres klar, jeg sykler og vinden blåser i panneluggen. Hopper tau, bamse, bamse, ta i bakken, bamse, bamse vend deg om..Hoppe strikk, tennis på garasjeporten. Pledd på trappen, dukker, minnebøker;”Du Ellen du Ellen, du er ikke grei..” Solen varmer på strømpebuksene og klør. I min gate blir ungene kalt hjem med bjelle – den første vårdagen.Vi var mange som kjente oss igjen om vi hadde opplevd våren”i gata”  i Bergen eller i Tromsø. Det er noe universelt over den første vårdagen for ungene i gata..og  småsko¨J

Vi avsluttet som vanlig med delige oster, kjeks og vin. Selv om vi bare var halve medlemsstokken gikk praten lystig ikke alt for lenge utover kvelden.

 

Referat fra klubbmøte 15.02.2017

25 medlemmer deltok på møtet.

Benedicte begynte ved å lese et dikt som lå ved i flyet til Braaten en gang for lenge siden. Deretter ble referatet fra forrige møte godkjent. I februarmøtet skal valg av nytt styre foretas. Valgkomiteen består av Bente og Karin T. Hansen. Slik ser nytt styre ut:

Marit Lind: President

Benedicte Lind: Past

Sigrid Vangdal:  Visepresident

ISO: Solveig Kristoffersen

Sekretær: Berit Andreassen (gjenvalgt)

Kasserer: Birgit Svensson(Gjenvalgt)

Nytt styremedlem: Signe Krane

Styremedlem: Ann Rye-Holmboe (gjenvalgt)

(Dvs. at Edel Melgren går ut av styret)

Programkomite: Marie, Sigrid Kristiansen og ISO Solveig Kristoffersen.

Benedicte leste så opp brev fra Ågot Kermit der hun opplyser om at hun melder seg ut av klubben. Benedicte forfatter et brev til henne med vedlagt Flaxlodd da hun har hatt fødselsdag. Månedsbrev 6 ble lest opp av Benedicte, der det bl.a. ble minnet om DÅM 4. og 5. mars. Gro, Ann og Signe Krane skal delta på DÅM. Distriktet betaler reisen for Ann og Gro og klubben betaler oppholdet (de er delegater). For Signe som reiser som observatør betaler distriktet for oppholdet og klubben for reisen. Dette er beskrevet i blåboka. Benedicte refererte til de mange forslagene som er kommet og skal opp på DÅM. Bl.a. ser det ut til at vårt (Signe Dørums) forslag til økonomi / reisefordeling i distrikt 27 kommer opp på DÅM. Også ulike prosjekt å støtte ble nevnt. Klubben bestemte at «våre» deltakere stemmer på SOS Barneby i Murmansk. Som landsprosjekt har vi 3 stk: Narkotikahund, Safe Motherhood (Fistula) og Handicamp. Vår eksterne foredragsholder var Leif Bremer,- han er prest av profesjon og har bl.a. jobbet i bymisjonen, vært sogneprest i Grønnåsen og arbeider nå på «Huset». Han hadde et langt og godt innlegg om viktigheten av Å BLI SETT av medmennesker. Han refererte til egen barndom med ei mor som alltid var tilstede og SÅ han og hvor viktig det er at barn blir sett av voksne rundt dem. Han betegnet seg sjøl som husfar på Huset. Han omtalte situasjoner i sitt liv der han opplevde seg sjøl som nærmest «usynlig» (ble oversett). En viktig oppgave på Huset er å se menneskene der,- det er mennesker som har begått kriminalitet og slitt /sliter med rusavhengighet. Disse skal hjelpes til å stå på egne bein i forhold til arbeid, bolig, venner, barna, kjæresten osv. Han minnet om å ikke sette hverandre i bås,- refererte til 22.juli 2011 og til Jesus: «Elsk dine fiender,- se til din neste». Han opplyste om at ca. 40 personer er med på Huset, halvt om halvt med kvinner og menn. Så takket han for støtten fra IW klubb og fortalte at de har støtte fra staten og Tromsø kommune. Huset er et dagsenter / ingen overnatting. Huset og Kafe X har stor likhet. De driver ikke oppsøkende virksomhet, men stiller opp hvis noen ber om det. Det var et godt innlegg han hadde. Marie overrakte vinflaska som takk!

Deretter var det ISO Tones tur: Hun refererte til noen nettsteder som omhandler barns rettigheter, kvinner, aldring, medisiner, funksjonshemmedes rettigheter, likestilling osv. Jeg skal legge de ved til sist i dette skrivet. Tone leste opp fra referat fra ISO/ DISO 28.januar der hun ikke deltok p.g.a. sykdom. De samme prosjektene som tidligere omtalt, var også med i 28.januarskrivet. Også tatt med om at klubbene driver på ulike måter og at det er vanskelig å holde kontakt bl. a. på grunn av høy alder. Birgit opplyste om at vi i fjor gav 5000 kr. til Fistula-prosjektet, 3300 kr. til SOS Barnebyer (fadderbarn) og 12000 kr. i julegave. Skal undersøke hos de andre klubbene om de gir fast hvert år,- eller hvordan de organiserer det. Gretha hadde 3 minutt: Hun hadde fått ei ny Karl Erik Harr-bok som hun viste fram og omtalte. I den var det et nydelig dikt av Erik Bye: «Langt nord i leia». Dette leste hun opp til oss,-fint! Kari Bremnes har sunget det Kvelden ble som vanlig avsluttet med ost, kjeks, frukt og vin.

PROGRAM FOR TROMSØ IW 2017/2018

Høst 2017

September:     Flytte til nye lokaler

Oktober:          Klubbmøte med foredrag

November:      Klubbmøte med høstmarked

Desember:      Julemøte med loddsalg

Vår 2018

Januar:            Den internasjonale IW dagen feires.

Programansvarlig: ISO

Februar:          Valgmøte

Mars:               Klubbmøte med foredrag

April:               Klubbmøte med foredrag

Mai:                 Klubbmøte med foredrag

Juni:                Sommermøte med loddsalg

Referat fra julemøtet 14.12.2016

26 medlemmer deltok og Tove hadde med sin faste julegjest så vi var totalt 27 personer.

Alle fikk et glass prosecco eller alkoholfritt ved ankomst. Benedicte ønsket velkommen ved å henvise til juleheftet «Juleroser» og fortale litt om blomsten julerose som symboliserer Jesu fødsel og Marias kraft. Deretter hadde vi lys-seremoni. Og så ble referatet fra forrige møte godkjent. Benedicte opplyste om at styret har bestemt at 6000 kr. gis til Kafe X og til Kafe 103 (totalt 12000 kr.) Dette ble mottatt med applaus. Benedicte, Tone og Ruth går til de to stedene med gavene. Deretter ble Månedsbrev nr. 5 lest opp av Benedicte. Hun delte så ut Flaxlodd til de som har bursdag: Hildegunn, Ågot (ikke tilstede), Kari og Sigrid Vangdal. Så leste noen fra styret opp alle julehilsener vi har mottatt: Fra Rådspresidenten, DP D27 Mette, Bodø, Ørsta, Brattvåg, Volda og Trondheim.Jule-evangeliet ble lest med stor innlevelse av Ragna, som deretter knytta noen sanne og velvalgte ord om Syria til slutt. Vi reiste oss og sang «Deilig er jorden»,- og da var det offisielle programmet over og vi koste oss deretter med nydelig julemat og god drikke til( i år kunne vi også velge øl og akevitt i stedet for rød- eller hvit vin,- og alkoholfri drikke).Til slutt kaffe og NYDELIGE kaker bakt av Ruths datter!

 

Nytt klubbstyre for 2016/2017 

President:                     Benedicte Lind
Vise president:             Marit Lind
Sekretær:                     Bert Andreassen
Kasserer:                     Birgit Svensson
ISO:                             Tone Kaldhol
Past president:            Ruth Hracky Paulssen
Styremedlemmer:       Ann Rye-Holmboe og  Edel Feyling Mellgren
Programkomité:          Hildegunn Pleym, Marie Matheson Fangel og Gro Wang

 

Klubbmøte 18. februar 2015

13 medlemmer hadde meldt forfall.

Valg av nytt klubbstyre for 2015/2016:

President: Ruth Hracky Paulssen
Visepresident: Benedicte Lind
Pastpresident: Åse Vårtun
Sekretær: Berit Kirkpatrick
Kasserer: Bodil Bruun-Hanssen
ISO: Tone Kaldhol
Styremedlem: Ann Rye –Holmboe og Edel Feyling Mellgren
Medlemmene diskuterte etablering av den neste programkomiteen.  Hildegunn Pleym ble valgt som første medlem. Valget av de to andre medlemmene ble utsatt til neste gang.
Referat sak: President Åse leste månedsbrev fra DP Kari Juel Rogne.

Foredraget:” Gamlebyen i Tromsø” v/ Hallvard Birkeland.

Foredragsholderen fortalte først litt om sin egen bakgrunn. Før år 2000 arbeidet han med barnepsykiatri. En gammel drøm om å bli forfatter er blitt virkeliggjort etter det. Han skriver dikt og dessuten bøker om utelivet i Tromsø fra 1700-tallet og til i dag. Det første utestedet var på Skansen, en fredet festningsvoll som er omtalt som Nord-Norges Akershus. Han engasjerer seg mye i bevaring og utvikling av Tromsøs gamleby.
Definisjonen på en gamleby er at det er en bys fødested. Før Tromsø kunne få bystatus krevdes det en tollbod. Det ble den første offentlige bygning på toppen av Skansenvollen. Den er brukt til kontorer og stengt for offentligheten nå. Skansen ligger i nordbyen. Begrepet ”Gamlebyen” er ikke et vedtatt offisielt navn, men ”Gamlebyen A/S” er opprettet. Skansen er et europeisk kulturminne fra 1200-tallet i elitedivisjonen. Hjertet i gamlebyen er tollboden og verftsområdet. Grensen i sør er Torghuken og i nord Elvegata. I Skippergata ligger nå utestedet Perez i lokalet til et utested som i 1798 ble drevet med varebytting. Da var det 100 mennesker i byen, ingen gater, bare stier og ikke politi.
Gamlebyer fungerer som en magnet som tiltrekker seg folk. De utgjør en forskjell og skiller seg radikalt ut fra andre bydeler. Tre diffuse abstrakte betegnelser kan brukes om gamlebyer: en annen atmosfære, puls og egen estetikk. Atmosfæren innebærer andre lukter(kaffe, krydder, bakst), bedre service og intimitet. Pulsen slår mye saktere i gamlebyer med parker og benker. Der roer man ned. Ofte små butikker med håndverk, atelier og gallerier. Estetikken er et kjernepunkt med godt vedlikeholdte bygninger uten forfall. Ofte kunst i det offentlige rom. Gamlebyer er preget av historie og kulturaktiviteter. I tillegg har de gjerne et internasjonalt preg. De første dyktige håndverkere kom til Tromsø fra Tyskland, Danmark og Sør-Norge. Man kan forundre seg over hvordan de fikk høre om at det var behov for dem her nord. Den første kjendisen som besøkte byen i 1802 var Hans Nilsen Hauge.
Hallvard Birkeland mener ting er på gang, når det gjelder å ta vare på det som er Tromsøs uslepne diamant selv om det har vært mye historieløshet i i den nord-norske kulturen. Vår gamleby er som den stygge andungen som kan bli en vakker svane. Styret i Gamlebyen A/S arbeider med å engasjere både gårdeierne i området og kommunen. For å komme videre trenger man penger, gjerne en godhjertet mesén.
Referent sekretær Berit Kirkpatrick

Klubbmøte 14. jauar 2015

23 medlemmer møtte og 2 gjester: Sandra Desiree Wang og Signe Krane.
Etter lysseremonien ble et nytt medlem, Berit Andreassen, tatt opp.
Kasserer Bodil informerte om at julegavene (pengene) var blitt overlevert til de fire mottakerne nevnt i forrige referat.
Vår ISO Gro Wang stod for påminninga om vår internasjonale interesse med markering av den internasjonale Inner Wheel dagen 10. januar. Hun fortalte at vårt fadderbarn i SOS-byen Kandalaksja hadde flyttet derfra p.g.a. alderen og at de hadde nok faddere der. Derfor fikk viet nytt fadderbarn i Village Pskov utenfor Moskva, en gutt med navn Alexander Zhgun, gø 21.03.2001.
Hun pratet også om innholdet i bladet fra FOKUS. Om kvinnekonferansen i Beijing for 20 år siden som ble en milepel for kvinners rettigheter. En ny konferanse er ønsket av mange for å modernisere det som ble utarbeidet i Beijing, men majoriteten av den globale kvinnebevegelsen er imot dette forslaget av frykt for at de rettighetene og anbefalingene som ble vunnet for 20 års siden, vil kunne svekkes. Særlig kvinner i Midtøsten og Nord Afrika er skeptisk fordi den «arabiske våren» har gjort situasjonen så ustabil.
I tillegg nevnte Gro det Diso Mona fra Fauske har skrevet om Inner Wheels tilknytning til FN og at 6 Inner Wheel medlemmer sitter i ulike FN-komiteer som beskjeftiger seg med barns og kvinners rettigheter samt aldring, familie og narkotika.
Pastpresident Tone Kaldhol hadde 3-minutt som siste program. Hun hadde gått gjennom gamle protokoller til klubben vår og refererte så fra et utvalg av 3-minutt gjennom årene.

Klubbmøte 10.desember 2014

27 medlemmer og 2 gjester fant veien til julemøtet. Bordet var pent pyntet med duker, julestjerner, fargede lys, grønne greiner og røde dekorepler. Styret hadde ordnet dette sammen med gode medhjelpere.
President Åse ønsket velkommen med en aperitif og Birgits gjest Berit Andreassen og Toves svigerinne Grete som har besøkt klubben på mange julemøter ble hilst velkommen.
Etter lysseremonien leste sekretær Berit opp julebrevene fra de andre klubbene i vårt distrikt og ISO Gro leste brev fra ny vennskapsklubb Egersund og fra Luleå IWK. Ragna Johannessen leste juleevangeliet.
Klubbens medlemmer ble enige om å gi julegave til Kirkens Bymisjon, Kate Eines «Hjelp oss å hjelpe», Kafe X og Bladet Virkelig. Hver får kr. 5000,–
Vi kjøpte lodd for kr. 2925,- og ga i julegavekonvolutter kr. 3-400.
Referent sekretær Berit

Klubbmøte 19. november 2014

President Åse ønsket 24 medlemmer og 3 gjester velkommen til høstens happening, nemlig høstmarkkedet. Gjestene var Gøril Gammegård Pedersen, invitert av Sigrid K.) Berit Anreassen (invitert av Birgit S.) og Signe Krane (invitert av Solveig K.) Kaffekomiteen hadde dekket bordet, litt på forskudd, i vakre adventdfarger.
1. Referatet fra klubbkveld den 15. oktober ble godkjent. Medlemmer som hadde og skulle ha gebursdag rundt vår møtedag, fikk Flaxlodd.
2. Regbnskapet for 2013/2014 ble lagt fram av Bente A. Det blegodkjent Budsjettet ble lagt fram av president Åse, Det var laget på styremøtet i september utfra regnskapet for 2912/2013. Det ble også akseptert.
3. Styrtss planer for desembermøtet ble presentert av president Åse. Alle skal tenke på forslag til mottakere av julegaver fra oss.
4. Leder minnet om at klubben skal arrangere Intercity møte i oktober 2015. Medlemmene ble bedt om å bidra i en arrangemenskomite og tenke på hva vi kan ha som program. Saken blir tatt opp på januarmøtet.
5. Referatssaker:
Månedsbrev fradistriktspresident Kari Juel Rogne ble lest opp. Hun minnet om disstriktsårsmøte i Ørsta 7.-8. mars med påmelddingsfrist 15. januar. Det ble enstemmig vedtatt at det ikke skal betales kr. 50,- når man har glemt å melde fra om forfall på møtet. Medlemmene var enig. Tove J. foreslo at medlemmene skulle kunne melde fra til sekretæren. Det ble enighet om det, men i tilfelle de ikke får kontakt med sekretæren, må de melde fra til  kaffekomiteene.
7. ISO Gro hadde ikke noe å melde denne gangen.
8. Edel Mellgren, som hadde jobbet i bedriftshelsetjenesten i årene 1985 til 2008, hadde et  morsomt 3-minutt om røykeslutt. Hun fikk være med på å sette i gang sluttekurs for røykere. Det var mye morsomt å oppleve i den forbindelse og Edel ga flere gode eksempler. Dette vil vi gjerne sende til IW-bladet.
9. Tone Kaldhol fortalte om helsereise til India. (Se nedenfor)
10. Som siste post på programmet kom salget av medbrakte ting og matvarer.Alle valgte først en ting hver, slik at alle kunne få noe. Kveldens totale inntekt var kr. 4.580,- og derav var inntekten på salget kr. 2.240,-
Referent Berit K.
Foredrag av Tone Kaldhol, «Helsereise til India».

Klubbmøte 15. oktober 2014

Tilstede – 17 medlemmer. 11 hadde ikke meldt forfall.
1- Visepresident Tone Kaldhol ledet møtet og ønsket alle velkommen, spesielt vår gjest Ellen Nordstrøm, som er klubbens revisor.
2. Referatet fra forrige møte ble godkjent uten kommentarer.
3. Månedsbrev fra distriktspresident Kari Juel Rogne ble lest av Tone.
4. ISO Gro snakket om Convention i Kjøbenhavn mai 2015.Det er ikke for sent å melde seg på og alle skjemaer finnes på nettet. Gro har også noen kopier.
5. Berit nevnte at klubben må innen 6. november sende inn ønsket forandring på forslag som skal opp til behandling på Convention. Vi må også formidle navn på den som skal stemme for oss i Kjøbenhavn
Berit har sendt sin email adresse som back up adresse (reserveadresse) til administrasjonen i Internation Inner Wheel i Altrincham, Cheshire, UK.
6. Hildegunn Pleym holdt 3 minutt
Hennes tema var: Hvordan har vi det i Tromsø? Hun snakket med stor begeistring om forandringene som har funnet sted siden hun kom til byen i 1969.Folketallet har omtrent fordoblet seg til 70000 og forholdene for uteaktiviteter er utallige Tidligere fantes det bare fotballbaner, men nå er det anlagt mange stier i skogen, sykkelbaner, lekeparker med forskjellige stativ, kulehopp etc. Hun nevnte Charlottenlund som eksempel på et område med stor aktivitet. Høydedraget på Tromsøya er ei av våre «lunger» som vi må ta vare på. Der kan man plutselig oppleve å være helt alene i skogen og kunne nyte stillheten ikke langt fra bebyggelsen, Hovedløypenettet er dekt fir både gående, rolige skiløpere og dem som trener for å gå fort, Kanskje vi trenger en påminnelse om hvor bra vi har det når ruskeværet kommer.
8. Foredraget var ved arkeolog Marianne Skandfer om utgravingene på Tønsnes.
9. Etter opplysning fra kasserer ble kveldens overskudd kr. 917,-
Referent Berit K. sekretær

Klubbmøte 17. september 2014

tilstede 21 medlemmer, forfall 11 medlemmer

 

 

 

 

 

 

 

 

Styret 2014-2015

 • President Åse Lillian Vårtun
 • Visepresident Ruth Hracky Paulssen
 • Sekretær Berit Kirkpatrick
 • Kasserer Bodil Bruun-Hanssen
 • ISO Gro Wang

Utviklingen i klubben er fortsatt god, med stortsett godt oppmøte til klubbkveldene våre og noe tilsig av nye medlemmer.

Distriktspresident Kari Juel Rogne har dessverre ikke besøkt oss i år.

 

 

Eksterne/interne foredragsholdere – 2014-2015

 • Hallvard Birkeland pratet om «Gamlebyen i Tromsø»
 • klubbmedlem Tone Kaldhol fortalte om en helsereise til India
 •  Arkeolog Marianne Skandfer fortalte øom utgravingene på Tønsnes

Eksterne foredragsholdere – 2013-2014

 • Dyrebeskyttelsen i Tromsø
 • Deltaker Peter Dalan fortalte om sitt opphold på Haraldvangen HandiCamp 2010 og 2012
 • Nøy Roman fra Thailand om Thai-Tromsø foreningen og serverte 3 thailandske retter hun hadde laget.
 • Gatejuristen v/leder Nina Walthinsen
 • Norges Sjømatråd, prosjektet «fiskesprell» v/ Kari-Anne Johansen
 • Privat omsorg Nord v/ leder Trude Wester
 • Indonesia-etter tsunamien v/Asle Guneriussen, Akvaplan NIVA  (Norsk Institut for Vannforskning)

 

ISO:

Referat fra ISO/DISO treff 15.-16. sept. 2013 i Oslo
om fokus på jenter: FN bestemmelse-11.okt. er den internasjonale jentedagen (rosa), CARE:ikke giftermål for jenter ikke før 17-18 års alderen, jenter skal få utdanning
brev fra «SOS barneby» i Russland om barnebyen i Kandalaksha  og vårt fadderbarn
julehilsen fra vår vennskapsklubb ‘Rønne i  Danmark; forbedret skoletilbud for jenter i Afghanistan, 37% går på skole; nyhetsbrev fra barnebyen Kandalaksja; om IW prosjekjuktene, om SOS barnebyer;
Tubfrim takker for mottatte frimerker. De ønsker også «hele» postkort og telekort. Pengene de får for disse samleobjektene deler Nasjonalforeningen for folkehelsen ut til ulike organisasjoner. I 2011 var det et beløp på kr. 650 000,–.
Karin hadde medbragt boks for frimerker til TUB. Hun fortalte at FOKUS (forum for kvinner og utviklingsspørsmål) er representert med en observatør i FN. Det er sendt invitasjoner til vårt 50 års jubileum til våre vennskapsklubber Luleå, Linkjøping og Rønne.
Linkjøping IWK har takket for invitasjonen og fortalte om klubben sin. «1,6 millionklubben for kvinners helse»inviterer til møte 22. april i DnBs lokaler kl. 19.00. Vi fikk høre en solskinnshistorie om en kvinne som fikk hjelp gjennom Fistula-prosjektet.

3 minutter:

 • Berit Kirkpatrick; om byen Venezia
 • Karin T. Hansen; om juleheftet «Juleroser 1922», Tone Kaldhol; diktet «Ola Bakken» av Marie Hamsun
 • Sigrid Kristiansen: dikt «Fader vår-mot år 2000″av Sølvi Ytterstad,  fra diktsamlingen ‘Hinnøystund’ + diktene «Rød himmel» og «Ræpp» av Helge Stangnes fra diktsamling ‘Vintersang’
 • Ragna Johannessen; om tiden da sykdommen tuberkulose var ganske vanlig; med utgangspunkt i boka «På kanten av stupet» av Gunn Marit SæboJ
 • Jorunn Bangsund; om en personlig  opplevelse fra et asylmottak for ungdom
 • Elin Giæver: en historie om enkers situasjon i India
 • Birgit Svensson: om sin deltakelse på seminaret  «Kvinner og helse» i regi av «1,6 millionklubben

Inntekter:

overskudd av ost- og vinsalget på våre vanlige klubbkvelder
loddsalg på jule- og sommermøtene
pengegave fra hver fremmøtte på julemøtet
inntekter fra salg på klubbens interne høstmarked
håndarbeidsgave fra et medlem solgt i klubben ved amerikansk auksjon

Pengene  går til:

naturligvis til Inner Wheels ulike prosjekt
penger fra julemøtet 2012: lokalt til organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» i  Tromsø, en nøytral, frivillig landsomfattende organisasjon som jobber med fokus på fattigdomsproblemene i  Norge.
Klubbens deltakelse på ulikeIW- arrangement 2012/2013:
ISO/DISO treff i Oslo 15.-16. september 2012: ISO Karin Gabrielsen
Intercity-møtet i Bodø 6.-7. oktober 2012: visepresident Tone Kaldhol og kasserer Turid-Evelyn Lødding
Distriktsårsmøte i Ålesund 8.10. mars 2013: president Karin Trones Hansen og kasserer Turid-Evelyn Lødding.
I tillegg møtte i egenskap av 1. visedistriktspresident Solveig Kristoffersen og som avtroppende Distriktsredaktør Berit Kirkpatrick.

Vårt 50 års jubileum, 12, juni 2013

Vi feiret  vårt 50 års jubileum i  selskapslokalet «Bikuben».
Deltakere var 29 medlemmer fra vår klubb, rådspresident Gunn Sembsmoen, 2 medlemmer fra Bodø IWK, Lise Engan og Unni Kristensen, fra Fauske IWK,  Inge-Mari Nilsen, fra Rotary i Tromsø Sissel Ditlefsen, Bente Holtan Openshaw, datter til  Åse Holtan, initiativtaker til dannelsen av Tromsø IWK for vel 50 år siden  og et tidligere medlem av vår klubb, Judith Stokke.
Klubbpresident Karin Hansen om Tromsø IWK fra begynnelsen, hvordan klubben har markert seg både nasjonalt og internasjonalt, om Landstreff som ble arrangert i Tromsø og den gode utviklingen av klubben med økende medlemstall.
Gretha Möller Hansen var toastmaster som ledet oss gjennom kvelden og det ble sunget en velkomstsang, laget for anledningen av vårt klubbmedlem Tove Johansen, samt Inner Wheel sangen og «Tromsø»-sangen.
God mat og drikke ble servert før talene. Rådspresidenten åpnet talerekken før påtroppende Distriktspresiden Solveig Kristoffersen hilste fra Distriktspresident Liv Skudal og overleverte hennes gave, en bok som skal fylles med minner/bilder. Rotarypresident Sissel Ditlefsen holdt en morsom tale og ga en spesiell presang. Klubbpresident Karin leste en hilsen fra ordføreren i Tromsø som tydelig visste mye om  Inner Wheels formål og satte det i sammenheng med feiringen av stemmeretten for kvinner i Norge.  Han takket for innsatsen og  ønsket lykke til med videre innsats.
To elever fra Kongsbakken videregående skole med sang og gitarspill, gjestene fra Bodø- og Fauske IWK hilste fra deres klubber og Bente Holtan Openshaw minnet tiden da moren hennes var Inner Wheeler.
Som avslutning ved kaffeen og kakene fikk klubbens styre og  våre tre  klubbvenninner med lengst medlemskap utdelt blomster.