Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubb

MØTEDAG 2.TIRSDAG I MÅNEDEN

STED: HOTEL CONTINENTAL KL 18.30

Charterdag: 20.september 1955
Fadderklubb: Akersborg
Antall medlemmer: 40
Vennskapsklubb: Middelfart Inner Wheel klubb, Danmark

Æresmedlemmer:  Lillemor Monrad *, Ingri Skou *, Eva M. Lorentzen *, Gunnvor Aarstad

Paul Harris fellow utmerkelse: Eva Aass, Nenne Eitzen

PROGRAM-FOREDRAGSHOLDERE IW-ÅRET 2016 – 2017

  • 13.09.16 -Anne Stine Eger Mollestad; eiendomsdirektør i Opplysningsvesenets fond: «Prestegårdenes fremtid som kulturbærere.»
  • 11.10.16 – Reidun Iversen; skribent, forfatter og billedkunstner: » Av Barnemunn.»
  • 08.11.16 – Håkon Wium Lie : «Ekspedisjonen til Påskeøya – Kon Tiki 2.»
  • 13.12.16 – Julemøte hos presidenten
  • 10.01.17 – Internasjonal Dag
  • 14.02.17 – Gunnhild Corwin; forfatter av bl.a. «Idas Dans» : » Endelig gammel nok.»
  • 14.03.17 – Anne Wichstrøm; professor i kunsthistorie : «Feministisk perspektiv på kvinnelige malere i Norge på 1800-tallet.»
  • Påske
  • 09.05.17 – Sissel Holten; lærer og forsker : «Smilets betydning.»
  • 13.06.17 – Sommermøte hos presidenten

Veldig hyggelig å få besøk av medlemmer fra andre klubber på møtene våre.

Kontaktperson: sekretær Vibeke på mailadresse: vibekemoltzau@gmail.com for påmelding senest søndag før møte.

Støtter: SOS barnebyer, Fistula, Narkotikahund, Handicamp, Pikeleir

 

Foredrag ved HANS CHRISTIAN MAGNUS; daglig leder BaseCamp Foundation

Hans Christian Magnus er i dag daglig leder for Basecamp Foundation, en norskregistrert stiftelse som skal ha som formål å bidra til vern av vår natur og kulturarv basert på forståelse av det nære samspillet mellom mennesket og natur.

Hans Chr. Reiste tidlig til USA i midten av 60-årene og var med på å etablere

Up with People, et internasjonalt utvekslingsprogram- og utdannelsesprogram.

Han flyttet til Brüssel i begynnelsen av 70-årene for å etablere Up with People i Europa, etablerte 6 nasjonale kontorer og styrer for organisasjonen i forskjellige land, og ledet årlig aktiviteter i 70 – 100 europeiske byer.

Under denne tiden spesielt i Brüssel ble Ellen og hennes mann en nær venn og han takket for at vi i klubben ville høre litt om hans nye hjertebarn, Basecamp Foundation. Som han selv poengterte da Ellen hadde overlatt ordet til ham – ”når Ellen ber meg om noe – er det aldri nei i min munn!”

Etter Brüssel og Up with People perioden, som varte frem til 1997, var han nok en gang knyttet til et pionérprosjekt, nærmere bestemt The World; verdens eneste flytende luksusskip med private leiligheter om bord. Her var han ansvarlig for salg og markedsføring world wide.

Etter endt tid hos Kloster skulle han egentlig gå inn i pensjonistenes rekker – men som den engasjerte mann han er ville han gjerne søke nye utfordringer og dette førte han til stiftelsen Basecamp Foundation.

Basecamp Foundation, BCF, er et resultat av open-minded mennesker som kommer sammen på tvers av geografiske grenser og kulturelle forskjeller, formulerer en idé og forfølger en ambisjon: å kombinere to utfordrende områder, global turisme og stedsutvikling.

Historien om Basecamp dekker integrert utvikling av en gruppe bestående av to grener, den kommersielle delen; Basecamp Explorer med datterselskaper og non-profit utviklings del; Basecamp Foundation med datterselskaper. Komplementære virksomheter basert på en idé som hadde til formål å oppfylle oppdraget: ”å legge igjen et positivt fotavtrykk”.

Stiftelsen Basecamp Foundation ble opprettet i 1998 med hovedkontor i Norge . De første aktivitetene var å etablere en safaricamp etter økologiske og bærekraftige prinsipper – i området Masai Mara i Kenya.

BCF ble etablert av Svein Wilhelmsen og Ole Bernt Frøshaug. Kenya ble valgt fordi de to hadde lang erfaring med landets nettverk og var godt kjent i regionen. Første leiren ble opprettet etter møte med den respekterte eldste Masai, Matinta Ole Taek. Han oppfordret dem til å etablere en turistbedrift som i motsetning til tidligere etableringer også ville gagne Masai folket og gi disse et næringsgrunnlag.

Mens Basecamp Explorer etablerte leiren som et kommersielt foretak, startet BCF en rekke beslektede prosjekter som hadde til formål å spare øko-systemet og støtte Masai-folket.

I BCF´s vedtekter er det erklærte målet ”å bidra til vern av vår natur- og kulturarv basert på kunnskap om det nære samspillet mellom mennesker og natur samt å fremme internasjonalt kultursamarbeid og lokale bærekraftig utvikling.

Ved å tilby attraktive opplevelser i noen av verdens spektakulære destinasjoner, med enintakt natur og en inspirerende kultur, ønsker man å bidra til en bærekraftig utvikling som

gagner lokalsamfunn, natur, kultur og mennesker. Lokalsamfunnet skal ikke bare være en kulisse, men en integrert del – en partner.

Den angitte misjon for Basecamp Group er ”å etterlate et positivt fotavtrykk, og dette må ses på som to dimensjoner.

For det første og direkte koblet til aktivitetene innen turisme og utvikling, knyttet til det unike konseptet for systematisk og bærekraftig destinasjonsutvikling – innenfor rammen av global turisme.

Dernest, og indirekte knyttet til disse erfaringene sette et eksempel for andre innenfor den globale reiselivsnæringen.

Basecamp Group, er gjennom sine to organisasjoner en ideell partner for bedrifter som ønsker å etablere et program for etikk og samfunnsansvar, og etterlate et positivt ”fotavtrykk”.

I dag vel 14 år etter oppstart finner vi Basecamps følgende steder

Masai Mara – Kenya, den aller første og kanskje viktigste av Basecampene fordi den ga grunnlaget for videre utbygging av ideen; filosofien. Her finnes blant annet verdens største konsentrasjon av ville dyr. Og på programmet er da også bevaringen av ”The Big Five” et av hovedmålene. Deltar man på en safari i Masai Mara kan man vandre på savannene med Masai folket som guider og de deler sine erfaringer og sin knowhow gjennom generasjoner med deg. Pr. dato finner vi 3 Basecamps i dette området: Masai Mara; Eagle View i Mara Naboisho Conservancy og Dorobo.

Mara Naboisho Conservancy har gitt 500 landeiere muligheten til å tjene penger på ecoturisme samtidig som de lever med sine husdyr i full forening med de ville dyrene.

Tidligere levde disse på den absolutte sultegrense og deres fremtidige eksistens var truet. Masaiene som hadde land la sine skjøter inn i en stiftelse som sikret området.

Månedlige innbetalinger til stiftelsen for bruk av området for turisme sikrer at masaiene har et levebrød langt inn i fremtiden. Samtidig satses det på opplæring innen solarenergi ,spesielt blant kvinnene. Etter opplæring i 6 måneder ble de første ”ingeniørene” ( 5 i tallet) utdannet og i dag ivaretar disse over 200 husholdninger i området.

Masaiene er kjent for sine røde klær og fargerike smykker. Turistene som kommer til området ønsker å ta med seg noe av inntrykkene tilbake og dette ga grunnlaget for smykkeproduksjon ; fargeglade

perler av glass, tre, metall og plastikk tres på snorer av lær og blir til de lekreste halskjeder, belter og armbånd.

I dag arbeider flere hundre kvinner fra de fattigste landsbyene i Masai Mara med dette prosjektet og har tjent flere hundretusen dollar; noe som har gitt prosjektet status som Global Fair Trade WFTO merke.

Basecamp Spitsbergen – den arktiske ytterlighet; en anelse galskap. Her kan du følge i Nansens fotspor til Båten i isen i Tempelfjorden med egen hundeslede og overnatte om bord i den over 100 år gamle skonnerten. Om sommeren kan du bli med på en aktiv uke ved Nordenskiöld breen; med vandring på blåis, kajakkpadling eller fotturer i et spektakulært landskap.

Lamu – Nordøst kysten av Kenya; en av de best bevarte Swahili kulturene i Afrika som kan dateres tilbake over tusen år.

Her finnes ingen asfalterte veier og det vesentligste transportmiddel er fremdeles eselet.

Gamlebyen i Lamu er oppført på UNESCO´s liste over verdens kulturarver.

Rajasthan – India; the Land of Kings, den beste representant for det kontrastfulle India. Her bor man på et fort, the Gahr, hvor den eldste delen er fra 1744. 15 av fortets rom er gjort om til gjesterom med hver sin historie nøye nedtegnet.

Vertskap er prinsen av Chandelao, Praduman Sign og hans familie som fremdeles bor på fortet.

En opplevelse i den indiske hverdag, på kamelsafari i ørkenen eller et søke om roen i Mahatma Gandhi´s fødeby.

Dharamsala – Indiske Himalaya; India er også buddhismens vugge. I samarbeid med Hans Hellighet Dalai Lama, myndighetene og lokale Tibetanske institusjoner kan BCG tilby denne unike opplevelse til en av de mest gjennomgripende filosofier og kulturer i verden.

Pyrenees – Frankrike; hvor fjellene møter havet. På Can Rigall er filosofien å opprettholde den hårfine balanse mellom moderne komfort og design, respekt for historien, folk og tradisjon, og en oppriktig respekt for kompleksiteten i den naturlige verden.

BCG har vunnet en rekke priser og anerkjennelse for sitt arbeid og sine prosjekter de siste årene. I 2005 ble Basecamp Masai Mara tildelt World Travel Market ”First Choice Responsible Tourism Award og i 2006 “Gold Rating “ fra Ecoturism Kenya. I 2008 ble Basecamp Masai Mara rated som en av top 10 eco-hoteller av National Geographic ; for å nevne noen

BCG er engasjert i nye prosjekter i alle områder de etablerer seg. Foruten de tidligere nevnte prosjekter i Masai Mara er de med på finansiering av helsestasjoner, etablering av fond for å sikre unge Masai pikers utdannelse, støtte til HIV/AIDS prosjekt i samarbeid med Kenya Ministry of Health. Treplanting i Masai Mara. I samarbeid med lokale landsbyer skal det i løpet av de nærmeste årene plantes 35.000 trær. Og ikke minst engasjementet med å bevare noen av verdens truede dyrearter.

Hans Christian Magnus takket for at han hadde fått være vår foredragsholder, det gledet ham å bli spurt og ville gjerne svare på spørsmål fra damene.

Noen av våre medlemmer har besøkt Masai Mara og det var bare lovord om stedet.

Hans Christian Magnus ønsket alle velkommen og ville svært gjerne hjelpe til med å arrangere en tur.

Presidenten takket for et innholdsrikt og engasjerende foredrag og overrakte en liten hilsen fra klubben.

 

Oslo, 28. januar 2013

Vibeke S. Hiorth Moltzau

Sekretær

 

NYTT 2011

På sommermøte hos president Eva Hiller Christiansen ble Eva M. Lorentzen tatt opp som æresmedlem

av klubben og overrakt nålen «Honour active badge».  Eva har vært

medlem av klubben i over 50 år, var president i 1966-67 og 1988-89 og er fremdeles meget aktiv som medlem.

 

HISTORIKK

Gimle Inner Wheel klubb fikk sitt charter 20.september 1955, den 5. klubb stiftet i Norge. Fadderklubb var Akersborg Inner Wheel klubb. Ruth Engelstad var den første president i klubben 1955-1956. Hun var en glødende entusiast for Inner Wheel-saken og sammen med sin mann arbeidet hun energisk for dannelsen av nye Inner Wheel klubber.

I midten av 1970 ønsket noen av fruene til rotarianerne i Majorstuen å danne sin egen Inner Wheel klubb. De var den gang ikke mange nok og ble isteden opptatt som kjærkomne medlemmer av Gimle. Klubben tok da sitt nåværende navn: Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubb.

På 80-tallet merket man at det ble vanskelig å rekruttere yngre krefter. Spesielt for de yrkesaktive var formiddagsmøtene vanskelig. Det ble derfor besluttet å flytte møtetidspunktet til kvelden og med et økende medlemsantall som resultat var beslutningen et riktig valg. I dag har klubben 44 medlemmer og møtene holdes hver 2. tirsdag i måneden på Hotel Continental i Oslo.

Inner Wheel-året 2004-2005

Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubb hadde følgende verv i Distrikt 31s styre:

Distriktspresident: Jacqueline Schreuder
Distriktskasserer: Laila H. Lonning
Distriktssekretær: Vibeke H. Moltzau

Klubbens styre og øvrige medlemmer var også sterkt engasjert med den praktiske gjennomføringen av høstmøtet på Bristol 30. oktober 2004 og årsmøtet 12. mars 2005 på Hotel Continental.

Inner Wheel-året 2005-2006

Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubb feiret sitt 50-års jubileum tirsdag 20.september 2005 i Gamle Logen med deltagende ektefeller/ledsagere og inviterte gjester.

President Eivind Solberg i Gimle Rotary klubb og president Tore Berg Knutsen i Majorstuen rotary klubb var blant de inviterte gjestene, likeså distriktspresidenten i Distrikt 31, Lisbeth Nesteng og våre chartermedlemmer Lillemor Monrad og Ingri Skou.

Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubb har vært fadder for flere klubber i distriktet og på jubileumsfesten hadde vi gleden av å ha besøk fra Hønefoss Inner Wheel klubb ved past-president Astrid Waldeland, fra Lillestrøm Inner Wheel klubb ved president Liv Sørensen og fra Brumunddal Inner Wheel klubb representert ved president Berit Mellbye og visepresident Ragnhild Myklebust.

Våre to chartermedlemmer Lillemor Monrad og Ingri Skou ble utnevnt til livsvarige æresmedlemmer av klubben og fikk overrakt Inner Wheel-nål og blomsterhilsen. De har begge vært meget aktive i klubben og oppbyggingen av denne. Lillemor Monrad var president i 1956-1957 og 1971-1972. Ingri Skou var president i 1961-1962 og 1990-1992. Aftenen ble en flott markering av de første 50 år i Gimle-Majorstuen Inner Wheel klubbs historie med mange flotte og hyggelige taler og hilsner.