Nytt fra DISO Nina i distrikt 29

Informasjonsbrev nr 2 fra IW D 29 DISO i oktober 2024

Kjære ISOer og alle Inner Wheel venninner!

Vi skriver oktober og vår del av verden går mot høst og kaldere tider. Resten av verden strever med sitt på alle kanter, – uansett vær, nød, tørke og kriger. De flestes øyne er rettet mot krigen i Ukraina, og nå mot Midt- Østen med Israel og Gaza etter nok et år med grusomheter. Vår partner i Dorcas Hus, Kirkens Nødhjelp, er engasjert der også. De har likevel stort fokus på mange andre steder hvor de jobber for å hjelpe mennesker i nød og konflikter.

Men hva handler krisene om, og hva gjør Kirkens Nødhjelp? Her er en oversikt over noen av verdens største humanitære kriser, der Kirkens Nødhjelp arbeider: Sudan, Haiti, Burkina Faso, Mali, Somalia, Etiopia, Syria, Afghanistan, Sør-Sudan og Zambia/ sørlige Afrika.

Her kommer noen utdrag fra nettsiden deres:

Publisert: 26.06.2024. Oppdatert 02.09.2024. Tekst: Åsne Gullikstad

I skyggen av Ukraina og Gaza er millioner av mennesker verden over rammet av kriser som få kjenner til. Kirkens Nødhjelp er til stede: Her er noen av de «glemte» krisene vi jobber med.

Mange kriser i verden når sjelden overskriftene i mediene, og får heller ikke den støtten som trengs fra givere. De er «glemt» i det internasjonale samfunnet.

Kirkens Nødhjelp er til stede i de aller fleste av disse krisene, og har vært i mange av landene i en årrekke.

Norsk Inner Wheel har jo fortsatt sitt prosjekt i Den demokratiske republikken Kongo.

Dette er krisen i Kongo hvor vi støtter DORCAS HUS:

I 2024 trenger mer enn 25.4 millioner mennesker – en firedel av befolkningen i landet – hjelp. Aller mest alvorlig er situasjonen øst i landet, der væpnede kamper har forverret situasjonen det siste året. Kvinner og barn er særlig sårbare. Dette er en av verdens mest alvorlige kriser, ifølge FN. Klimaendringer, som særlig fører til flom, har forverret situasjonen.’

 

Dette gjør Kirkens Nødhjelp:

I DR Kongo jobber Kirkens Nødhjelp øst i landet. Vi bidrar blant annet til å skaffe rent vann, sanitærtjenester og hygiene – en del av dette som en respons på kolerautbrudd. Vi hjelper og beskytter overlevende av seksuell og kjønnsbasert vold. Vi jobber også med arbeid for å bekjempe ulikhet og fattigdom.

VIDERE publiserer Kirkens Nødhjelp en ny rapport:
Motstandskraft i møte med kjønnsbasert vold

Etter mange år med framskritt for jenter og kvinners rettigheter globalt opplever verden en tilbakegang i utviklingen. – Bestemødre frykter nå at deres barnebarn vil ha færre rettigheter enn de selv hadde, sier Anne Grete Larsen, seniorrådgiver i Kirkens Nødhjelp.

Med tilbakeslag mot kvinners rettigheter internasjonalt som et mørkt bakteppe, har Kirkens Nødhjelp skrevet en rapport om arbeidet mot kjønnsbasert vold. Rapporten viser en økning i kjønnsbasert vold og at kvinners og jenters rettigheter er under press. Samtidig forteller rapportens eksempler om håp, motstandskraft og realisering av rettigheter.

Les hele rapporten her.

– Etter flere tiår med framgang i arbeidet med kjønnsbasert vold og seksuell og reproduktiv helse og rettigheter i mange land ser vi nå en tilbakegang og er svært bekymret for jenter og kvinners rettigheter, sier Anne-Grete Larsen.

Hun leder organisasjonens arbeid med internasjonale kirkelige aktører og jobber med menneskerettigheter og internasjonal utvikling. Larsen har vært med på å skrive rapporten om Kirkens Nødhjelps arbeid med kjønnsbasert vold og seksuell og reproduktiv helse.

– Kirkens Nødhjelp jobber med kjønnsbasert vold i rundt 20 land. Vårt mål er at ingen jenter og kvinner skal oppleve kjønnsbasert vold. For å oppnå dette samarbeider vi blant annet med myndigheter, ledere i lokalsamfunn og religiøse aktører, forteller Larsen.

– AVGJØRENDE FOR LIKESTILLING

Kjønnsbasert vold er et av de mest utbredte menneskerettighetsbruddene i verden. Eksempler på kjønnsbasert vold kan være barneekteskap, kjønnslemlestelse, seksualisert vold eller vold i relasjoner. FN anslår at en av tre jenter vil oppleve kjønnsbasert vold i løpet av livet.

– Vi arbeider mot kjønnsbasert vold fordi det er helt avgjørende for likestilling og utvikling, og fordi kjønnsbasert vold øker i kriger og konflikt, og forverrer situasjonen for de som rammes, sier Larsen. Eksempler på dette er Kirkens Nødhjelps arbeid for å få en slutt på kjønnslemlestelse av jenter og kvinner i Etiopia. Her har vi blant annet jobbet med religiøse ledere for å få lokalsamfunn til å forstå at kjønnslemlestelse er en skadelig praksis som må ta slutt.

KJØNNSBASERT VOLD ØKER

Larsen forteller at vi nå ser en global trend hvor kvinner får færre rettigheter, og kjønnsbasert vold øker.

– En av årsakene til dette er covid-19-pandemien, da mange jenter og kvinner ikke kunne gå på skole og arbeid, og ble utsatt for kjønnsbasert vold hjemme. En annen årsak er at konflikter og kriger i verden har økt, og at seksualisert vold blant annet blir brukt som våpen i krig, forteller Larsen.

I krigen i Sudan har det blant annet blitt rapportert at et stort antall kvinner har blitt utsatt for voldtekt og andre former for seksuell vold i den pågående krigen i landet. Afghanistan er et annet eksempel på et land hvor tilfeller av kjønnsbasert vold har økt. Siden Taliban tok makten i landet i 2021, har de innført 50 bestemmelser som undertrykker jenter og kvinners rettigheter.

TRYGGE FØDSLER OG FAMILIEPLANLEGGING 

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter handler om retten til å bestemme over sin egen kropp og seksualitet. Blant annet handler dette om trygge fødsler og svangerskap, om familieplanlegging, prevensjon og trygge aborter.

– I mange av landene vi arbeider i, står mange jenter i fare for å bli gravide før kroppen er fullt utviklet, blant annet som følge av barneekteskap. Et viktig mål for oss er å redusere mødredødeligheten globalt. Vi har derfor stort fokus på seksualundervisning og familieplanlegging. Vi har blant annet utviklet egne digitale toolkit, som er tilpasset ulike aldersgrupper, og blir brukt i undervisningen, sier Larsen.

 

Ja, som dere ser så er det ikke akkurat oppløftende lesning. Vi får alle ta en ekstra pust og prise oss for høst og innekos i egen heim. Og håpe at noen tar til vettet både her og der! Jeg for min del håper å komme tilbake med mer lystelig lesing etter hvert. Men november er november, så hvem vet…. ?

 

Jeg ønsker dere alle et godt neste møte i klubbene, og stor støtte til DORCAs HUS fremover!

Beste hilsen og stor klem fra DISO Nina i D29 Inner Wheel Norge